BACKGROUND1
Čist vazduh je osnov za zdravlje ljudi i čitavog ekosistema. Vazduh je smeša gasova koja čini atmosferu, a sastoji se približno od 4/5 azota, 1/5 kiseonika i vrlo malih količina plemenitih gasova, ugljen dioksida, vodonika, ozona, vodene pare i raznih nečistoća. Nevolje nastaju kada se ovaj odnos poremeti. Atmosfera je sve više zagađena,  a otrovne materije transportuju se vazduhom do udaljenih lokacija i služe kao sredstvo zagadjenja ostalih segmenata životne sredine.

ne bri??i!!!
Beograd - Pančevački most

Vazdušni omotač koji obavija Zemlju zajedno sa njom učestvuje i u njenim kretanjima i štiti zemlju od raznih nepovoljnih dejstava iz svemira. Da njega nema, dnevno kolebanje temperature bi iznosilo oko 200 C, ne bi bilo vode, a samim tim ni života. 

U Srbiji je naročito prisutan problem zagađenja vazduha, prvenstveno kao posledica izrazito niskog nivoa ekološke svesti građana. Osnovi uzroci zagađenja su loš kvalitet motornih goriva, upotreba starih vozila bez katalizatora i zastarela tehnologija u industrijskom i energetskom sektoru.
Jedan od najvećih uzroka zagađenja vazduha u Srbiji je sagorevanje uglja lošeg kvaliteta u termoelektranama. Koncentracija čestica čađi i CO2 je u nekoliko industrijskih gradova na kritičnoj granici, što veoma negativno utiče na zdravlje ljudi. Povećanje broja raznih bolesti izazvanih nečistim vazduhom zadnjih godina je alarmantno, a posebno u ovim gradovima.
Izduvni gasovi iz morotnih vozila ubedljivo su najopasniji protivnik čistog i zdravog vazduha. Ovaj problem posebno je naglašen u većim gradovima, a posledica je sve većeg broja automobila na ulicama. Gorivo lošeg kvaliteta široko je rasprostanjeno po zemlji, a najopasniji je benzin sa dodacima olova i dizel koji sadrži visoku koncentraciju sumpora.
Na koji način je moguće doprineti očuvanju zdravog vazduha?


Vozite manje
Čak i vozeći možete smanjiti doprinose zagađenju. Manje vožnje ne znači da treba da sedite kod kuće. Probajte da kombinujete vožnju sa drugim načinom da dospete gde želite. Hodajte ili vozite bicikl. Kupujte preko telefona ili Interneta. Služte se javnim prevozom.

Izaberite ekološke proizvode
Mnogi proizvodi koje koristite u vašoj kući ili dvorištu ili na radnom mestu se prave od hemikalija koje, kada ih upotrebljavate, proizvode smog kada se ispuste u vazduh. Koristite farbe bazirane na vodi. Boju nanosite četkom, ne raspršivačem.Štedite energiju
Štednja energije veoma pomaže da se smanji zagađenje vazduha. Kad god upalite fosilno gorivo, zagađujete vazduh. Koristite manje benzina, prirodnog gasa i struje. Gasite svetlo kad god izlazite iz osvetljene prostorije. Zamenite obične sijalice "gladne energije" fluorescentnim osvetljenjem. Postavite izolaciju. Koristite ventilator umesto klima uređaja. Male obroke spravljajte u mikrotalasnoj pećnici. 

Koristite reciklirane proizvode
Birajte proizvode sa pakovanjem koje se može reciklirati. Koristite više puta papirne i plastične kese, dok god se ne ishabaju. Reciklirajte papir, plastiku i metal.