BACKGROUND1
Kod Pirota vrste pataka koje nisu viđene decenijama

Retke vrste pataka, prevez i mali ronac, uočene su u okolini Pirota ponovo posle više decenija, kažu u Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije koje je u našoj zemlji završilo Međunarodni popis ptica vodenih staništa.

Prema rečima koordinatora ovog projekta Marka Šćibana, posmatrači koji su videli ove vrste imali su dosta sreće.

"Ove vrste pataka su jako retke, a obično se viđaju na Dunavu, zato je ovo jako zanimljivo" - kaže Šćiban.

Oni koji su u okolini Pirota primetili ove vrste deo su grupe od preko 200 volontera - posmatrača ptica, koji su obišli više od 500 jezera, kanala, ribljaka, akumulacija, kopova, ritova, slatina i rečica, a najveći poduhvat učinili su posmatrači koji su 200 kilometara toka Zapadne Morave od Požege do Stalaća prešli pešice.

"Svake godine je sve više volontera, a pozivamo da nam se i za sledeći jave ljubitelji ptica i prirode. Mogu da očekuju obuke i druženja" - kaže Šćiban.

Ovaj popis daje podatke o brojnosti i promenama populacija ptica na vodenim staništima, koja su jako osetljiva na ljudske delatnosti, lov i druge "vidove uznemiravanja".

"Na ovaj način dobijamo uvid u to koji su lokaliteti ili područja najznačajnija za opstanak ovih ptica tokom teških zimskih meseci. Pticama je za opstanak neophodan mir, dakle vodena staništa na kojima ima minimalnih ili nikakvih uznemiravanja, a takvih mesta je u Srbiji po našoj evidenciji trenutno veoma malo" - kažu u Društvu za zaštitu i proučavanje ptica.

Preliminarni rezultati popisa ukazuju na to da je ove godine u Srbiji na vodenim staništima popisano više od 200.000 ptica.

Kao veoma retke vrste ne našim vodama uočeni su mali labud, gak, baršunasti turpan, patka ledenjarka, morska crnka, crni orao, srednji ronac i druge. Prvi put su na popisu evidentirani i utva zlatokrila, mrki sprudnik i ušati gnjurac.

Izvor: Juzne Vesti




Datum:   2016-02-29

<< Prethodna