BACKGROUND1
Rusi žele da grade hidroelektranu u Leskovcu

Najveća ruska kompanija za izgradnju hiodroelektrana „RusHydro“ želi da sagradi hidroelektranu na vodosistemu Barje.

Rusi su, po zakonu, otvorili firmu u Srbiji „Elektro razvoj“ sa 100% svog kapitala i potpisali memorandum o saradnji sa gradonačelnikom Leskovca Goranom Cvetanovićem kojim im je dozvoljeno da u narednih 6 meseci pripreme tehnički projekat kao preduslov da dobiju dozvolu za izgradnju hidroelektrane na prostoru vodosistema Barje, iz koga se ceo Leskovac snabdeva pijaćom vodom.

Kako je objašnjeno, hidroelektrana bi bila izgrađena na potezu između same brane Barje i fabrike za prečišćavanje vode. Na cevovodu bi se ugradila turbina snage 3x100 kilovata, a ona bi radom obogatila vodu kiseonikom, što bi dovelo do uštede u korišćenju hemikalija za prečišćavanje pijaće vode.

Ovakve hidrolelektrane se rade svuda po Evropi. Možda bi bila pilot projekat u Srbiji, ali su slične već izgrađene u Austriji, Švajcarskoj i Italiji - objasnio j e Zurab Merabišvili, suvlasnik firme „Elektro razvoj“.
Iz lokalne samouprave tvrde da su sa predstavnicima ruske kompanije već obišli vodosistem Barje, konsultovali se sa stručnjacima iz oblasti ekologije i ustanovili da nema opasnosti za ugrožavanje ekosistema na ovom području.

To je potvrdio i direktor Vodovoda,koji gazduje branom i fabrikom vode, kao i stručnjaci ovog preduzeća - kaže Milan Milenković, pomoćnik gradonačelnika Leskovca .
Ipak, postavilo se pitanje rizika i mogućnosti ugrožavanja kvaliteta vode za piće jer je jedan projekat izgradnje hidroelektrane na samoj brani Barje već odbijen zbog opasnosti da bi njen rad menjao nivo vode u jezeru, što bi izazvalo množenje algi i potencijalno dovelo do ekološke katastrofe. Gradonačelnik tvrdi da razloga za brigu nema.

To je bila zamisao jedne domaće firme. Mi smo se potrudili da, iako su već krenuli sa izgradnjom, da sve obustavimo na vreme i ne damo im potrebne dozvole. Tada je postojala opasnost, a ovde je reč o potpuno drugačijem projektu koji ne ugrožava ničiju bezbednost - tvrdi Cvetanović.
Inače, firma „Elektro razvoj“ postoji u Srbiji već tri godine i dobila je odobrenja resornih ministarstava Republike Srbije za izgradnju hiodroelektrana na nekoliko lokacija, ali ni na jednoj nisu počeli sa izgradnjom. Kako kažu, u pitanju su samo problemi administrativne prirode. Nakon što dobiju dozvolu, kažu da na Barju hidroleketranu, čija vrednost ne bi bila veća od 120.000 evra, mogu da sagrade za svega tri meseca.

Izvor: Južne vesti
Datum:   2014-12-06

<< Prethodna