BACKGROUND1
Ово је крај пластичних флаша?

Тројица студената дизајна смислили су како реше проблем пластичног отпада широм света. Пошто највећи део тог отпада чини пластична амбалажа они су направили алтернативу од јестивих алги.

Данашњи свет тешко је замислити без пластике, али она представља и велики еколошки проблем. Амбалажа направљена од алгининске киселине и калцијум-хлорида могла би да преставља будућност паковања течности.

Њени творци, тројица студената дизајнера у Лондону Родриго Гарсија, Пијер Паслијер и Гиљем Куш, назвали су амбалажу Охо, а објашњавају да може да се произведе у различитим величинама, да хигијенски потпуно штити течност унутар себе и кошта тек два цента.

„Течност формира капљице зато што трпи површински притисак. Охо имитира такво понашање хватајући течност у јестиву мембрану од алги“, кажу његови творци.

Према његовим речима, ово је нови начин паковања који представља алтернативу пластичним флашама.

До формирања Охоа долази по принципу гелификације, технике која се користи у кувању када се течностима додаје јестиви агенс који од њих ствари желатинасту масу.

„Коначни производ је једноставан, отпоран, хигијенски, биоразградив и јестив“, истиче Гонзалес.

Пошто се ради о двослојном паковању, дизајнери објашњавају да се на Охо између две мембране могу лако додати етикете произвођача, које такође могу да буду направљене од јестивог и разградивог материјала.

Још једна сјајна ствар јесте што би Охо могао свако да направи у својој кући, за разлику од данашњих паковања које могу да проиводе само велике компаније.

Izvor: RTS_________________________________________________________________________________Datum:   2014-03-28

<< Prethodna