BACKGROUND1
Staroplaninski vodopadi magnet za turiste

Sve veći broj turista iz celog sveta, privučen je netaknutom prirodom i divljinom Stare planine. Posebnu pažnju privlače vodopadi, koji su aktuelni i tokom zime, kada su zaleđeni, jer tada nalikuju vodopadima iz bajke.

Staroplaninske vodopade obilazi sve veći broj turista iz celog sveta, privučenih netaknutom prirodom i divljinom koja očarava sve koji kroče na jednu od najlepših srpskih planina, poručuju iz planinarskog kluba „Vidlič“ iz Pirota.

Osim letnjih obilazaka vodopada na Staroj planini, okruženim netaknutom prirodom, sve veći broj avanturista želi da vodopade obilazi i tokom zime, kada su zaleđeni, jer tada nalikuju vodopadima iz bajke.

Već se najavilo nekoliko grupa avanturista iz Vojvodine, koji žele da ove zime u pratnji vodiča obilaze staroplaninske vodopade.

Vodopad „Tupavica“ je najpristupačniji, nalazi se na oko četiri kilometara od sela Dojkinci, visok je oko 25 metara, ali je neverovatno lep i ljude koji ga obiđu ostavlja bez daha.
Izdvaja se i vodopad „Pilj“, koji je jedan od najviših u Srbiji sa 64 metra, kao i „Čunguljski“, na desetak kilometara iznad sela Topli.

„Čunguljski“ vodopad je visok oko 42 metra, ali je jedinstven po tome što svake godine poraste.

Naime, tokom topljenja snegova izuzetno jake bujice vode koja pada skoro vertikalno pomalo produbljuju dno vodopada.

Mnogi delovi Stare planine još nisu potpuno istraženi, pa ima mnogo i neotkrivenih vodopada, kao i onih manje poznatih, kojih nema na kartama._________________________________________________________________________________Datum:   2013-10-28

<< Prethodna