BACKGROUND1
Neandertalac iz Sićeva

Pećina Mala Balanica u Sićevačkoj klisuri, posle sedam godina, potpuno je otkrila svoju tajnu – ostaci čoveka i alatke pronađene u njoj stari su oko pola miliona godina i pripadali su neandertalcu. Atraktivnost i povoljan geografski položaj pećine i nalaza meštani Sićeva žele da iskoriste u turističke svrhe.

U Maloj Balanici, pećini u Sićevačkoj klisuri, pre sedam godina pronađen je fosil pretka današnjeg čoveka, za koji su laboratorije Univerziteta u Bordou i Kvebeku, u kanadskom Montrealu, potvrdile da je star pola miliona godina. Ta informacija dugo je bila tajna, kako bi lokalitet bio sačuvan.

Otkriće su nedavno objavili prestižni naučni časopisi Evolucija čoveka i Plus jedan. Mala Balanica je tako postala treći po starosti arheološki lokalitet u Evropi, na kojem su nedavno nastavljena istraživanja međunarodnog tima arheologa.

Pre arheologa ovuda su prošli tragači za zlatom, koji su uništili pojedine dokaze. Sada se ubrzano istražuju Mala i Velika Balanica u kojima je, osim vilice naših predaka, pronađeno mnogo životinjskih ostataka i kamenih alatki iz paleolita.

„Ovo je jedinstveno naselje u svetskim okvirima i zbog tog je izazvalo toliku pažnju i stručnjaka i studenata“, kaže dr Dušan Mihailović, arheolog sa Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Nadjeni ostaci.jpg
Među arheolozima iz Srbije i Severne Amerike je i Kanađanka Ketrin Rodžers, sa Univerziteta u Vinipegu, koja je prvi put na Balkanu.

„Pronašli smo mnogo toga što je zanimljivo. Ovo je važan projekat i oduševljena sam“, kaže Rodžersova, studentkinja arheologije iz Kanade.

Pronađeni fosil vilice potvrđuje da je na prostorima Sićevačke klisure živeo ljudski predak drugačijih karakteristika od onog u zapadnoj Evropi. Nosio je krzno, a lovio je bizone, nosoroge i kozoroge.

„Oni su izgledali i hodali kao mi, uspravno sa glavom koju s držali pravo i sa relativno velikom lobanjom i prostorom za mozak“, objažnjava Mirjana Roksandić sa Univerziteta „Vinipeg“ u Kanadi.

Fosil vilice.jpg
Fosil vilice
Meštani Sićeva očekuju turiste. Spremni su, kažu, da pomognu, da se naprave arheološki muzej i pešačka staza do pećina.

Novica Popović tvrdi da su u Sićevu izuzetno spremni da pomognu tu ideju, da su sposobni, a domaćice zaista izvanredne i da bi znale da dočekaju i ugoste gosta.

Za uređenje lokaliteta, koji je stariji od Krapine u Hrvatskoj i Petralone u Grčkoj, stručnjaci tvrde, da ne treba mnogo para. Dodatna prednost je što je ovo nalazište hominida u Sičevačkom parku prirode, na putu ka Bugarskoj, dvadesetak kilometara od niškog aerodroma.

Izvor: RTS



_________________________________________________________________________________



Datum:   2013-08-22

<< Prethodna