BACKGROUND1
Dobrodošli na Zelenu Zemlju!


Zelena Zemlja je web portal koji informiše o našim najvećim dragocenostima i načinima za njihovo očuvanje i zaštitu. Prošetajte Zemljom i pogledajte kako i vi aktivnijim učestvovanjem možete pomoći da ona bude još lepša i vrednija.
_________________________________________________________

Sinjevačke grobnice iz gvozdenog doba pune nakita

Arheolozi su kod Sinjca, na putu između Bele Palanke i Pirota, otkrili nekoliko grobnica iz gvozdenog doba, odnosno od pre 2.500 godina, u kojima su sahranjeni ratnici. Pored većeg broja noževa i koplja, u grobnici je nađen raznovrstan nakit, bronzani ukrasi, nitne, alke i nanogice.

Na istočnom kraku saobraćajnog Koridora 10, kod Sinjca, na putu između Bele Palanke i Pirota, arheolozi su pronašli nekoliko grobnica iz gvozdenog doba, odnosno od pre 2.500 godina, u kojima su sahranjeni ratnici s kopljima i noževima, saznaje agencija Beta.

_________________________________________________________
Sve više biciklističkih autoputeva na severu Evrope

Širom Evrope, posebno u Danskoj, Nemačkoj, Švedskoj i Britaniji, gradi se sve više posebnih, "biciklističkih auto-puteva" jer masovno korišćenje bicikala ne samo da smanjuje gužvu na ulicama i zagadjenje, već koristi i zdravlju ljudi.

"Biciklistički auto-putevi" - široke posebne dvosmerne staze, nekada i sa više traka u istom smeru, raskrnicama u više nivoa i s mostovima, koje ne idu nužno uz ulice i obične puteve, treba da premreže celu Evropu i pomognu smanjenje rashoda za zdravstvo, preneo je danas Euraktiv Srbija stav zagovornika biciklizma.

_________________________________________________________
Sat za našu planetu

Svetski fond za prirodu, jedna od najvećih organizacija u svetu koja se bavi zaštitom prirode, organizuje i ove godine globalnu akciju isključivanja svetla na sat vremena pod nazivom 'Sat za našu planetu'. Ova najpoznatija planetarna volonterska akcija biće održana sedmi put u svetu, a peti put u Srbiji u subotu 23. marta 2013. godine u 20:30 h. Cilj je da se pošalje snažna poruka da je moguće nešto učiniti protiv ogromne emisije štetnih gasova, klimatskih promena i preterane potrošnje prirodnih resursa.

_________________________________________________________
Fosil iz Srbije star je pola miliona godina!

Najstariji fosil u ovom delu Evrope, deo vilice pronađen na tlu Srbije, star je možda i više od pola miliona godina i predmet je interesovanja svetskih naučnika jer dobijeni datumi pomeraju granice u proučavanju evolucije čoveka.

Novi podaci o fragmentu fosila ljudske vilice, pronađenom u pećini Mala Balanica u Srbiji, objavljeni su u prestižnom naučnom časopisu Plos One, saopštio je danas Filozofski fakultet u Beogradu.

_________________________________________________________
Izbrojane ptice na vodama u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da je završeno prebrojavanje ptica vodenih staništa u 2013. godini, takozvani januarski Medjunarodni cenzus ptica.

Prema prvim procenama, očekuje se da podaci pokažu da u Srbiji boravi više od 250.000 jedinki ptica vodenih staništa.

Iz Društva ističu da je cilj cenzusa (International Waterbird Census) dobijanje podataka o brojnosti i promenama populacija ptica koje žive na vodenim staništima.

_________________________________________________________
Prethodna   . . .  4   5   6   7   8   . . .  Sledeća