BACKGROUND1
Dobrodošli na Zelenu Zemlju!


Zelena Zemlja je web portal koji informiše o našim najvećim dragocenostima i načinima za njihovo očuvanje i zaštitu. Prošetajte Zemljom i pogledajte kako i vi aktivnijim učestvovanjem možete pomoći da ona bude još lepša i vrednija.
_________________________________________________________

Zemlja ugrožena – vrelina dolazi!

Plavu planetu čeka serija globalnih toplotnih udara, velikih poplava, suša, a nivo mora drastično će se povećati usled topljenja ledenog pokrivača Arktika i Antarktika. Na međunarodnom panelu za klimatske promene ocenjeno je da je zastoj u porastu povećanja globalne temperature prirodna varijacija koja neće potrajati.

Vodeći naučnici u oblasti klimatskih promena otklonili su svaku sumnju: ljudi su krivci za užasno globalno zagrevanje, koje našu planetu polako pretvara u pakao, u kojem neće biti moguć život, navode svetski mediji.

_________________________________________________________
Jubilej magazina "National Geographic"

Časopis "National Geographic" izbacio je u jubilarnom izdanju galeriju najboljih fotografija koje je u svojoj 125 godina dugoj istoriji objavio. Fotografije svedoče o svim temama i problemima kojima se magazin bavio i zašto je postao jedan od najuticajnijih svetskih medija.

_________________________________________________________
Mališani obeležavaju Dan zaštite ozonskog omotača

Za mališane u vrtiću predškolske ustanove "Pčelica" u Vladičinom Hanu, 16. septembra u 9:30 biće održana edukativna radionica kojom će biti obeležen Svetski dan zaštite ozonskog omotača.

Deca će kroz zabavu učiti o unapređenju zaštite životne sredine.

Ova radionica deo je kampanje "Gde je tvoj prag odgovornosti?" o značaju zaštite životne sredine.

_________________________________________________________
Neandertalac iz Sićeva

Pećina Mala Balanica u Sićevačkoj klisuri, posle sedam godina, potpuno je otkrila svoju tajnu – ostaci čoveka i alatke pronađene u njoj stari su oko pola miliona godina i pripadali su neandertalcu. Atraktivnost i povoljan geografski položaj pećine i nalaza meštani Sićeva žele da iskoriste u turističke svrhe.

U Maloj Balanici, pećini u Sićevačkoj klisuri, pre sedam godina pronađen je fosil pretka današnjeg čoveka, za koji su laboratorije Univerziteta u Bordou i Kvebeku, u kanadskom Montrealu, potvrdile da je star pola miliona godina.

_________________________________________________________
Nađeni ostaci srednjovekovnog grada Rudnika

Arheološkim iskopavanjem na lokalitetu Drenje na Rudniku otkriveni su ostaci srednjovekovne naseobine koja je imala najmanje tri crkve. Pronađeno je i više od 100 skeleta, najverovatnije iz 14. i 15. veka. Stručnjaci veruju da su otkrili srednjovekovni grad Rudnik! Međutim, zbog nedostatka sredstava istraživanja će biti obustavljena 23. avgusta.

Srednjovekovni rudarski i trgovački grad Rudnik nalazio se na lokalitetu Drenje, na istoimenoj planini, potvrđeno je najnovijim arheološkim istraživanjima.

_________________________________________________________
Prethodna   . . .  3   4   5   6   7   . . .  Sledeća